Terapia cu oxigen/oxiterapia

Oxigenul este un element indispensabil vietii. Aerul respirat contine un procent de aproximativ 21% oxigen. Dupa inhalarea in plamani, oxigenul este transmis in sange si mai departe la celulele organismului. Exista, insa, afectiuni care pot creea o deficienta de oxigen in organismul uman; datorita acestor carente exista posibilitatea sa apara nevoia ca organismul Dumneavoastra sa necesite un aport de oxigen suplimentar pentru mentinerea unui stil de viata activ si sanatos.
Preluarea de catre organism a acestui aport de oxigen suplimentar se realizeaza prin terapia cu oxigen denumita si oxiterapie. Oxiterapia este un tratament ce ajuta la regenerarea celulelor deteriorate sau slabite din organism. Mai mult, oxiterapia produce un efect de ameliorare a unor boli si afectiuni specifice. Atunci cand organismul nu primeste o cantitate suficienta de oxigen se instaleaza hipoxia. Hipoxia reprezinta o scadere sub limita normala a cantitatii de oxigen din sange de la 96-98% (valoarea normala a saturatiei arteriale in oxigen) pana sub 90-85%. O scadere sub 85% a saturatiei de oxigen poate pune in pericol viata.

Hipoxia se poate datora unor boli pulmonare, cardio-vasculare sau afectiuni ale sangelui. unor boli pulmonare, cardio-vasculare sau boli de sange si se manifesta prin semne obiective, care merg de la paloarea pielii si a mucoaselor, pana la aparitia unei culori albastre-violete ( cianoza ) incepand de la extremitati, mucoase oculare, a unor modificari de frecventa, amplitudine si ritm al miscarilor respiratorii, cu senzatia de lipsa de aer (dispnee), sau modificari ale activitatii nervoase superioare. Indiferent de cauza care ii da nastere, cianoza reprezinta un semn de agravare a starii generale a organismului, indica starea de anoxemie ( lipsa oxigenului din sange ) sau anoxie tisulara ( lipsa oxigenului din tesuturi ), in urma careia pot aparea tulburari grave ale functiilor vitale si chiar moartea. Combaterea hipoxiei se face prin oxigenoterapie si tratarea afectiunilor care i-au dat nastere.

Printre afectiunile specifice ce se pot ameliora utilizand oxiterapia se numara BPOCul, emfizemul pulmonar, Printr Oxigenoterapia se poate realiza cu ajutorul unor aparate speciale numite concentratoare de oxigen care trimit printr-o canula nazala sau masca oxigenul catre pacient.

 

Comments are closed.

google65ac7646d378a17b